Nalewka kokosowa

Likier kokosowy

Słodkie nalewki oraz likiery bardzo smakują kobietom. Robiąc likier kawowy zastanawiałem się nad kolejną słodkością, która pasowałaby do czekolady. I tym sposobem udałem się do sklepu, aby kupić kokos w różnych postaciach. Nalewka kokosowa jest bardzo prosta do wykonania.

Orzechy kokosa

Największym problemem jak zwykle było otworzenie samego orzecha. Z pomocą przyszedł płaski śrubokręt i młotek. Do dużego słoika wkładamy wnętrze kokosa, dosypujemy jakieś 300g wiórków kokosowych i wszystko zalewamy spirytusem (500 ml).

Taka bajecznie kokosowa mieszkanka, powinna trafić w chłodne i ciemne miejsce na jakieś 7 dni. Co jakiś czas warto zamieszać zawartością słoika, aby spirytus wydobył jak najwięcej smaku z kokosa oraz wiórek.

Wiórki kokosowe

Po tygodniu odsączamy wiórki. Najlepiej wykorzystać do tego gazę albo ręcznik i wycisnąć cały alkohol. Do dużego garnka wlewamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego oraz puszkę mleka kokosowego. Mieszamy wszystko razem. Dolewamy odsączony spiritus, miksujemy i przelewamy do butelki.

Likier kokosowy

Przed samym podaniem, butelkę należy mocną wstrząsnąć. Likier kokosowy smakuje najlepiej na zimno.