Najlepsza cytrynówka na świecie

Cytrynówka

Przepisów na cytrynówkę jest sporo, które próbowałem już nie raz. I pić i robić samemu. Jedną z najlepszych jaką udało mi się degustować prezentuję poniżej. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na cytrynówkę. A nie jest on taki skomplikowany.

Cytryny do cytrynówki Cytryny do cytrynówki Cytryny do cytrynówki

Do stworzenia tego wybitnego trunku potrzebne będzie nam około 20 cytryn. To takie żółte małe owoce. Fajnie pachną. Do tego cukier w ilości około 3/4 wagi cytryn. Najważniejszym składnikiem będzie 1 litr spirytusu i około 1.5 litra wody.

Najpierw obieramy cytrynę ze skórki dość cienko. Staramy się, aby nie było tam białego miąższu ponieważ jest gorzki i psuje smak nalewki. Usuwamy tyle ile się da.

Cytryny do cytrynówki

Skórki cytryn, kroimy w małe paseczki i wrzucamy do słoika. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni. Resztę cytryn również kroimy i zasypujemy cukrem. Również odstawiamy na około 4 – 5 dni, mieszając codziennie słoikiem. W środku powstaje bardzo fajny syrop.

Skórka cytrny w spirytusie

Na samym końcu łączymy zawartości słoików: spirytus, który nasiąknął skórkami cytryny oraz syrop z cukrem i rozcieńczamy wodą by uzyskać odpowiednią moc trunku.

Cytrynówka

Cytrynówka jest gotowa. Na zdrowie!