Likier kawowy na dwa sposoby

Likier kawowy

Robienie nalewek dla samego siebie jest zdecydowanie łatwiejsze niż zrobienie trunku dla Kogoś wyjątkowego. W pierwszym przypadku możemy pozwolić sobie na błędy… w drugim już nie. Tutaj nie ma miejsca na pomyłki. No bo kto nie wybacza pomyłek? – Kobiety i Tetris na 19 levelu.

Zrobienie likieru kawowego jest dość proste. Proces zaczynamy od starannego wybrania ziaren kawy do mielenia. To dzięki temu espresso, które zaparzymy będzie posiadało intensywny smak i aromat. Ziarna mielimy i zalewamy wrzątkiem do zaparzenia.

Kawa mielona

Sposobów parzenia kawy jest sporo. Odpowiednie przygotowanie ciemnej ambrozji to połowa naszego sukcesu. Możemy to zrobić w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym, w towarzystwie estetycznej kafetierki lub po prostu zalać wrzątkiem kawę rozpuszczalną. Do zaparzonej kawy będzie nam potrzebne 1 litr mleka skondensowanego (niesłodzonego), szklanka spirytusu i troszkę wanilii.

Składniki na likier kawowy

Kiedy zaparzona kawa wystygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i dobrze mieszamy. Likier możemy osłodzić syropem cukrowym lub cukrem dla smaku. Ciemną wersję likieru zrobiłem zastępując 1 litr mleka skondensowanego za pomocą dwóch puszek masy kajmakowej. Likier wychodzi wtedy zdecydowanie gęstszy i słodszy.

Likier kawowy

Teraz pozostaje mi jedynie czekać na werdykt, czy Jej zasmakuje.